Van Techplek tot Maakplaats

Binnen het onderwijs maar ook bij bibliotheken en buitenschoolse instellingen zien we steeds vaker labs ontstaan. Locaties waar men aan de slag kan met nieuwe technologie. Vaak staat daarbij het onderzoekend en ontdekkend leren centraal. Toch verschillen de labs onderling erg van elkaar. Qua inhoud maar zeker ook wat betreft de organisatie en de doelstellingen. In het boek ‘Handboek Ontdeklab, van techplek tot maakplaats’ beschrijven auteurs Tessa van Zadelhoff en Erno Mijland wat er bij komt kijken wanneer je een ontdeklab binnen je school of instelling wilt inrichten.

Naast theorie is er veel aandacht voor praktische voorbeelden. Hiervoor hebben we informatie opgevraagd bij veel pioniers die de afgelopen jaren labs zijn gestart. Wat zijn de do’s en de dont’s? Ook bevat het boek interviews met experts. We willen je een vliegende start geven dus staan er een aantal kant en klare opdrachten in. Van ervaren docenten hoor je meer over bepaalde materialen en waarom het handig is om deze wel of niet aan te schaffen voor je lab.

Ook zoomen we in op financiering, hoe verduurzaam je je lab en welke rol kan het bedrijfsleven daarbij spelen? Kortom een praktisch boek, met theorie maar zeker ook veel verhalen direct uit de praktijk.

Luister de Tikkie Podcast waarin auteurs Tessa van Zadelhoff en Erno Mijland geinterviewd worden over het Handboek Ontdeklab.

We zouden graag nog meer informatie ophalen over over ontdeklabs en makerspaces in Nederland. Kun jij ons helpen? Mail voor meer informatie naar info@warempel.nl (Tessa) of ernomijland@gmail.com (Erno).